vis35
Fot. Maria Juraszek

Aleksandra Bohusz

Zespół

W Fundacji Vis Maior zajmuję się projektem „Kurs na samodzielność”. Odpowiadam za kontakty z uczestnikami i instruktorami.

Jestem absolwentką Uniwersytetu Łódzkiego, konkretnie historii ze specjalizacją nauczycielską. Na tej samej uczelni ukończyłam również podyplomowe studia bibliotekoznawstwa i informacji naukowej, a w poznańskiej Wyższej Szkole Nauk Humanistycznych i Dziennikarstwa – tyflopedagogikę.

Przez krótki czas pracowałam w telemarketingu w dwóch firmach informatycznych. Zdobyte tam doświadczenia utwierdziły mnie w przekonaniu, że sprzedawanie ludziom czegokolwiek nie leży w mojej naturze, ale nauczyły pracy z nie zawsze łatwym klientem. Wspaniałymi miejscami pracy okazały się natomiast biblioteki: okręgu łódzkiego Polskiego Związku Niewidomych i ośrodka szkolno-wychowawczego w Laskach. Przez osiem ostatnich lat pracowałam jako przewodniczka na warszawskiej Niewidzialnej Wystawie.

Pisuję artykuły, przede wszystkim do czasopism tyflologicznych, ostatnio głównie do wydawanego przez Fundację „Świat według Ludwika Braille’a” miesięcznika „Sześciopunkt”.

Pozazawodowo interesuję się sportem, przede wszystkim siatkówką (kibicuję PGE Skrze Bełchatów i Grot Budowlanym Łódź oraz żeńskiej i męskiej reprezentacji Polski), lubię czytać, spacerować, pływać, jeździć na tandemie i rozmawiać po francusku, obejrzeć dobry film lub spektakl. Mam w sobie ciągle niespełnione powołanie pedagogiczne, które udaje mi się częściowo realizować w internacie dziewcząt w ośrodku w Laskach, dokąd jeżdżę jako wolontariuszka. Kocham koty. Jednak największą pasją są spotkania z drugim człowiekiem, najchętniej przy dobrej kawie.

W pracy w Vis Maior fascynuje mnie przede wszystkim właśnie możliwość kontaktów z różnymi ludźmi oraz działania podejmowane na rzecz jak największej samodzielności i niezależności osób niewidomych i słabowidzących.