Zostań wolontariuszem

WOLONTARIAT, KTÓRY ZMIENIA ŻYCIE

Dołącz do naszego zespołu wolontariuszy. Jeśli możesz poświęcić godzinę, dzień lub więcej czasu, na pewno znajdziemy dla Ciebie zajęcie dostosowane do twoich umiejętności. Twoje zaangażowanie i wkład pomoże osobie niewidomej lub słabowidzącej odzyskać niezależność, samodzielność i wolność.

Jak zostać wolontariuszem?

Każdy dzień w biurze jest inny i naprawdę potrzebujemy twojej pomocy. Możesz dołączyć do naszego zespołu w siedzibie Fundacji, zostać VM Wolontariuszem, lub zaopiekować się jednym z naszych szczeniaków jako Wolontariusz aPSYstent.

VM Wolontariusze

Dołączając do szeregów naszych VM Wolontariuszy, stajesz się częścią naszego głównego zespołu. Nasi VM Wolontariusze:

• Prowadzą punkt stałego wsparcia dla naszych klientów - pomagają osobom niepełnosprawnym w załatwianiu spraw urzędowych, wyjściach do lekarzy, w spacerach, robieniu zakupów, wyjściach na basen, do placówek kulturalno-oświatowych.
  • Pomagają przy zapoznawaniu się z literaturą niedostępną dla osób z dysfunkcją wzroku, czasopismami, literaturą specjalistyczną, zdobywaniu książek mówionych i brajlowskich.
  • Niosą pomoc w wykonywaniu czynności dnia codziennego, których osoba niepełnosprawna nie jest w stanie wykonać samodzielnie.
  • Służą pomocą słabowidzącym lub niewidomym matkom w opiece nad dziećmi, wspierają rodziców w stymulowaniu rozwoju dzieci niewidomych lub wielorako niepełnosprawnych.
  • Towarzyszą podczas wyjść i spotkań integracyjnych organizowanych przez Fundację, a także podczas organizowanych przez nas konferencji i imprez plenerowych.
  • Angażują się w działania fundraisingowe Fundacji, obsługują pocztę, wykonują połączenia telefoniczne, prowadzą badania internetowe, wprowadzają dane do naszych systemów komputerowych, organizują spotkania, wycieczki.

Wolontariusze aPSYstent

• Są rodziną zastępczą i przyjmą do swojego domu szczeniaka - psiego adepta na psa przewodnika - na 12 miesięcy.
  • Pomagają nam w jego socjalizacji i przygotowaniu do szkolenia specjalistycznego na psa przewodnika.
  • Ściśle współpracują z trenerem psów przewodników
  • W ramach działań „pogotowia wolontarystycznego”, są gotowi przyjąć psa na kilka/kilkanaście dni w roku i zaopiekować się nim doraźnie na miarę swoich możliwości.
  • Pomagają w przygotowaniu przyszłego psa przewodnika, który będzie towarzyszył osobie niewidomej w zdobywaniu większej samodzielności.

U nas naprawdę każdy znajdzie coś dla siebie. W biurze Fundacji, przez cały czas odbywa się ogromna liczba projektów i działań. Jeśli masz czas i chcesz zostać VM Wolontariuszem lub  Wolontariuszem aPSYstent, skontaktuj się z nami. Godziny są dostosowane do Ciebie.

Naszym wolontariuszom oferujemy:

• Profesjonalne szkolenia i warsztaty,
  • Wiedzę merytoryczną, dotyczącą specyfiki pracy oraz udzielania, świadczenia pomocy osobom niepełnosprawnym,
  • Udział w zajęciach (instruktarzu) bezwzrokowego wykonywania czynności dnia codziennego i samodzielnego poruszania się z użyciem białej laski,
  • Możliwość uczestnictwa w warsztatach społeczno-psychologicznych pozwalających na doskonalenie własnych umiejętności i odkrywanie predyspozycji ,
  • Wiedzę z zakresu tworzenia indywidualnych programów wsparcia osób niepełnosprawnych;
  • Możliwość dzielenia się doświadczeniami z pracy wolontarystycznej,
  • Szanse zapoznania się z zasadami funkcjonowania organizacji pozarządowej,
  • Możliwość udziału w imprezach (wyjazdach) organizowanych przez Fundację,
  • Zaświadczenia o odbytym wolontariacie, warsztatach, szkoleniach,
  • Możliwość odkrywania nowych horyzontów
  • Bycie częścią dynamicznego zespołu
  • Doświadczenie w pracy administracjno-organizacyjnej
  • Możliwość poznania od kuchni pracy naszego zespołu fundraisingowego
  • Udział w ogólnopolskich, regionalnych lub lokalnych projektach
  • Umowę wolontariacką i rekomendacje
  • Możliwość zaliczenia praktyk studenckich

Kto może zostać wolontariuszem

Wolontariuszem w Vis Maior może zostać każdy. Wiek nie ma tu żadnego znaczenia. Liczy się chęć pomagania innym. Ważne jest jednak żeby była to osoba otwarta, łatwo nawiązująca kontakt z ludźmi i nie bojąca się nowych wyzwań. Wolontariusz powinien wiedzieć, że nie musi być dyspozycyjny 24 godziny na dobę. Pomaga w miarę wolnego czasu i możliwości, a to co robi zależy od jego woli oraz umiejętności.

Skontaktuj się z nami

Zarówno osoby chcące zostać VM Wolontariuszami, jak i skorzystać z ich pomocy zapraszamy do pobrania ankiety i kontaktu z Magdalena Raczyńską,  e-mail: [email protected]

VM Wolontariat - pobierz ankietę

Natomiast osoby zainteresowane Wolontariatem aPSYstent, związanym z psami przewodnikami zapraszamy do kontaktu z Agnieszką Bielecką, e-mail: [email protected]