Wesprzyj nas

Fundacja Vis Maior od 18 lat działa na rzecz osób niewidomych, słabowidzących, a także ich bliskich. Promujemy ich aktywne uczestnictwo w życiu społecznym, kulturalnym, sportowym i zawodowym. Wspieramy osoby z dysfunkcją wzroku oraz ich rodziny w pokonywaniu ograniczeń związanych z niepełnosprawnością. Rehabilitujemy, szkolimy i pomagamy odnaleźć się w życiu po utracie widzenia. Pokazujemy, jak w takiej sytuacji funkcjonować. Od 2009 roku szkolimy psy przewodniki i promujemy ideę poruszania się z nimi jako wyższy stopień rehabilitacji osób niewidomych. Do tej pory przeszkoliliśmy i przekazaliśmy 39 psów przewodników. Aktualnie mamy pod opieką 11 psich adeptów, i przygotowujemy się do zakupy kolejnych 5 szczeniąt!

Jak wspierać Fundację?

Ustaw zlecenie stałe lub przekaż jednorazową darowiznę na konto:

Santander Bank Polska
95 1500 1126 1211 2008 8380 0000

Fundacja Vis Maior, ul. Bitwy Warszawskiej 1920 roku 10, 02-366 Warszawa

Adres banku: Santander Bank Polska S.A., plac Zbawiciela 2, 00-568 Warszawa

Tytuł przelewu: darowizna na cele statutowe

Darowizny od osób prywatnych to ważne źródło finansowania stałych działań Fundacji Vis Maior. Nawet niewielkie kwoty, wpłacane regularnie, pozwalają nam na stabilne działanie i długofalowe planowanie pomocy dla osób niewidomych, słabowidzących i ich rodzin.

Możesz też skorzystać z wygodnego sposobu przekazania darowizny przez system Paypal.

20 złotych, to koszt specjalnej silikonowej miski przenośnej

50 złotych, to tygodniowe utrzymanie psa przewodnika

100 złotych, to koszt wizyty u weterynarza wraz z lekami

lub dowolną inną kwotę.

Odliczenie darowizny dla Fundacji Vis Maior od podatku

Fundacja Vis Maior jest organizacją pożytku publicznego i przekazane na jej rzecz darowizny można odliczyć od podatku. Podatnicy, którzy chcą skorzystać z ulgi z tytułu darowizny na organizację pożytku publicznego do swojej deklaracji podatkowej muszą dołączyć formularz PIT/O.

PIT/O nie jest samodzielną deklaracją, składa się go razem z właściwym dla podatnika formularzem PIT. W formularzu PIT/O należy wpisać kwotę przekazanych w roku podatkowym darowizn oraz dane obdarowanego (nazwę i adres).

Podatnik powinien posiadać dowód wpłaty darowizny na rachunek bankowy obdarowanego.

Więcej informacji o odliczaniu darowizn od podatku można znaleźć w broszurze Ministerstwa Finansów.