Kampania Wyścig zwany życiem

W październiku obchodzimy Międzynarodowy Dzień Białej Laski (15 X), dlatego szczególnie w tym miesiącu chcemy zwrócić uwagę na potrzeby osób niewidomych i to, że choroby oczu, czy niepełnosprawność, nie powinny nikogo eliminować z życia społecznego i zawodowego.

W Polsce żyje ponad dwa miliony osób z dysfunkcją wzroku, natomiast przeciętny Polak wie bardzo mało o tym, jak żyją osoby niewidome i słabowidzące, co mogą robić samodzielnie, a w jakiej sytuacji potrzebują wsparcia. W naszej kampanii pokazujemy, że mogą aktywnie żyć, pracować i działać wspólnie z osobami pełnosprawnymi, ale również to, że czasem potrzebują wsparcia.

Sami wiemy, że osoby z dysfunkcją wzroku mogą uczestniczyć w wyścigu zwanym życiem na równych prawach, choć żyjemy w świecie dostosowanym do osób, które widzą. A nauka orientacji przestrzennej i przemieszczania się po stałych trasach to początek drogi do samodzielności i aktywności.

Dlatego równolegle z naszą kampanią informacyjną wystartowaliśmy ze zbiórką funduszy na realizację dodatkowych kursów z orientacji przestrzennej. Chcemy Was poprosić o to, byście włączyli się do tej akcji i pomogli osiągnąć cel – sfinansować 400 lekcji z orientacji przestrzennej. Dzięki temu kolejne osoby samodzielnie wyjdą z domu, wrócą na trasę wyścigu. Odzyskają wolność.

Więcej na WyscigZwanyZyciem.pl