Grudniowe przekazania psów przewodników

Każde przekazanie psa osobie niewidomej jest dla nas ogromną radością. W grudniu mieliśmy tej radości dwa razy więcej!

Pierwszym zgranym duetem, który już przemierza krakowskie ulice jest pan Kamil i Simba. Bardzo dziękujemy za ciężką pracę trenerce Arlecie Wiewiórze oraz za zaangażowanie wolontariuszce Monice Stefaniak.

Tuż przed świętami Bożego Narodzenia przekazaliśmy kolejnego psa. Jazz będzie odtąd towarzyszył pani Dorocie w jej codziennym życiu. Dziękujemy zespołowi przygotowującemu psa: wolontariuszce Krystynie Goleckiej, aplikantce Monice Kozłowskiej oraz instruktorce prowadzącej i nadzorującej proces szkolenia Monice Marcelewicz-Sieńskiej.

Aby psy mogły zostać przewodnikami przez blisko dwa lata uczestniczyły w długim, kilkuetapowym szkoleniu.

Mamy nadzieję, że obie pary spędzą razem wiele pięknych lat, szczęśliwie przemierzając wspólne drogi.

Działanie realizowane w ramach projektu pt. „Budowa kompleksowego systemu szkolenia i udostępniania osobom niewidomym psów przewodników oraz zasad jego finansowania” współfinansowanego ze środków europejskich w ramach PO WER Działanie 4.1.

W pomieszczeniu biurowym stoją cztery osoby. Kobieta w jednej ręce trzyma certyfikat, a drugą ściska dłoń mężczyźnie. Obok na podłodze dwa biszkoptowe labradory.