Dorota Ziental

ZESPÓŁ

Jestem absolwentką wydziału psychologii uniwersytetu warszawskiego.
W wieku dorosłym straciłam wzrok, dlatego aktywizacja osób niepełnosprawnych wzrokowo oraz uświadamianie społeczeństwa jak funkcjonują osoby z uszkodzeniem wzroku są mi wyjątkowo bliskie.
W swoim życiu zawodowym poprowadziłam niezliczoną ilość szkoleń w najróżniejszych instytucjach publicznych, placówkach, firmach prywatnych etc. Zadaniem tych szkoleń było przedstawienie możliwości oraz ograniczeń osób z dysfunkcją wzroku, jak również pokazanie skutecznych i właściwych technik pomocy osobie niewidomej.
Jestem niepoprawną aktywistką, działam czynnie na rzecz środowiska osób niepełnosprawnych, angażuję się w liczne kampanie społeczne, promuję aktywność osób niepełnosprawnych w mediach, byłam gościem wielu audycji radiowych i telewizyjnych, gdzie zawsze i niezmiennie promuję aktywność osób niewidomych oraz uświadamiam jaką rolę w życiu osób niewidomych pełnią psy przewodniki.
Jestem aktorką Integracyjnego Teatru Aktora Niewidomego w Krakowie, zagrałam w dwóch sezonach serialu „Pasjonaci” – fabularyzowanym dokumencie o osobach z dysfunkcją wzroku w reżyserii Artura Dziurmana.
Byłam modelką w projekcie „Monomoda – żurnal internetowy”, a także „Unseen Beauty – Ukryte Piękno”. Obydwa projekty miały na celu pokazanie piękna kobiet z niepełnosprawnościami, a także budowanie świadomości społecznej w tym zakresie, kobieta niepełnosprawna tak samo chce i potrafi być piękna.
Byłam bohaterką popularnego cyklu „Zadaj pytanie” na platformie internetowej gazeta.pl, gdzie odpowiadałam na pytania internautów w temacie niewidzenia. Materiał jest dostępny w aplikacji YouTube i do dziś jest wykorzystywany m.in. przez wykładowców Akademii Pedagogiki Specjalnej.
Współtworzyłam książeczkę do nauki czytania dla najmłodszych pt. „Pako w miejskiej dżungli” będącej częścią cyklu „Książkożercy” autorstwa wydawnictwa Wilga. Książka opisuje dzień z życia tamdemu – niewidoma Dorota i jej pies przewodnik Pako.
Jestem posiadaczką emerytowanego psa przewodnika o imieniu Pako, a także Labradora o imieniu Arco, Bullteriera miniaturowego Colombo i kilkudziesięcioletniej żółwicy wodnej. Jestem na etapie oczekiwania na kolejnego psa przewodnika, dzięki któremu na nowo przesiądę się z taczek do Mercedesa.
Prywatnie jestem miłośniczką kultury iberyjskiej, podróży, sportu, zwłaszcza jogi, łyżew, snowboardu, roweru i pływania, uwielbiam nowoczesne technologie, dobrą kawę, hiszpańskie wino i wyborne towarzystwo. Nie wyobrażam sobie życia bez muzyki, książek, wszelkich form aktywności fizycznej, zwierząt i markowych perfum.