Ruszaj w miasto 2022-2024 niewidomi samodzielni i aktywni – edycja realizowana w 2023 roku

Edycja projektu realizowana w roku 2023

Fundacja Vis Maior zaprasza do udziału w projekcie „Ruszaj w miasto 2022-2024 – niewidomi samodzielni i aktywni”, dofinansowanego przez Urząd m.st. Warszawy.

Czas trwania – od 1 stycznia do 31 grudnia 2023 r.

Co oferujemy

1. Indywidualne kursy orientacji przestrzennej i/lub czynności życia codziennego

2. Indywidualne porady z zakresu obsługi komputera i urządzeń mobilnych )dobór sprzętu do określonych potrzeb, konfiguracja, aplikacje ułatwiające codzienne funkcjonowanie itp.), nauka korzystania z nowych technologii

3. Indywidualne konsultacje psychologiczne

4. Zajęcia z wizażu i stylizacji – doradztwo w zakresie doboru stroju, fryzury, robienia makijażu, wsparcie w zrobieniu zakupów odzieżowych i kosmetycznych

5. Poradnictwo telefoniczne dotyczące dostępnych w Warszawie form rehabilitacji i/lub zajęć dla osób z dysfunkcją wzroku, sprzętów ułatwiających codzienne funkcjonowanie itp.

6. Grupowe szkolenia z korzystania z zaawansowanych usług technologicznych m. in. Ułatwiających codzienne funkcjonowanie (M obywatel, profil zaufany, E dowód), mediów społecznościowych, komunikatorów, paczkomatów, aplikacji i sprzętów ułatwiających codzienne funkcjonowanie, , korzystania z usług bankowych,

7. Spotkania np. z ciekawymi ludźmi (pisarz, naukowiec, muzyk, podróżnik), wspólne śpiewanie, wyjścia np. do teatru, do muzeum, na spacer lub wycieczkę.

Kto może uczestniczyć w projekcie:

1. Osoby pełnoletnie, posiadające orzeczenie o umiarkowanym lub znacznym stopniu niepełnosprawności z powodu dysfunkcji wzroku (lub orzeczenie równoważne np.: KIZ).

2.. Mieszkające w Warszawie.

Pierwszeństwo korzystania z kursów będą miały osoby, które nie uczestniczyły dotąd w podobnych zajęciach lub takie, których sytuacja życiowa nagle się zmieniła tzn. stan wzroku uległ nagłemu pogorszeniu, zmieniły miejsce zamieszkania lub pracy itp.

Osoby zainteresowane udziałem w projekcie prosimy o wypełnienie formularza zgłoszeniowego oraz zapoznanie się z regulaminem, które znajdują się pod poniższym linkiem

Dokładnie wypełniony formularz, własnoręcznie podpisany wraz z kopią orzeczenia o niepełnosprawności należy dostarczyć do fundacji osobiście albo wysłać tradycyjną pocztą.

Prosimy również,, oprócz wersji papierowej, przesłać zgłoszenie w formie elektronicznej (wersja w Wordzie) na adres d.ziental@fundacjavismaior.pl

Podstawą do zakwalifikowania uczestników będzie treść zgłoszenia. Dlatego też prosimy o uważne czytanie pytań i udzielanie rzetelnych odpowiedzi.

Oferujemy pomoc w wypełnieniu formularza w biurze fundacji. Osoby, chcące z niej skorzystać, proszone są o wcześniejsze umówienie się. Na życzenie zainteresowanych możemy przesłać formularz zgłoszeniowy drogą mejlową.

Informujemy, że nie przyjmujemy Zgłoszeń telefonicznych ani skanów.

Podpisane dokumenty muszą zostać dostarczone w wersji papierowej do fundacji.

Zastrzegamy sobie prawo doboru instruktorów do kursantów w oparciu o informacje zawarte w formularzach zgłoszeniowych.

Dostarczenie wymaganych dokumentów nie jest równoznaczne z zakwalifikowaniem do projektu.

Bliższe informacje można uzyskać pod numerem telefonu 609 880 417 lub pod adresem d.ziental@fundacjavismaior.pl

Nabór będzie prowadzony do wyczerpania miejsc.

Zapraszamy!

Regulamin projektu „Ruszaj w miasto”Format docx rozmiar 200 kb.

Formularz zgłoszeniowy projektu „Ruszaj w miasto”, format docx rozmiar 200 kb.